• Pas sinds 1727 de aardappel in Nederland wordt erkend. Maar sindsdien is de knol ongekend populair en eten we ze gebakken, gekookt, gefrituurd, geprakt, gepoft en geroosterd.
  • Het produceren van frietjes ongeveer een uur in beslag neemt.
  • Aardappelen al duizenden jaren oud zijn. Uit onderzoek blijkt dat 4500 jaar voor Christus al aardappelen werden gegeten. In een ravijn in de omgeving van Lima (Peru) troffen onderzoekers aardappelresten aan uit die periode.
  • Vroeger de aardappel werd gebruikt als handenwarmer. Vroeger als het erg koud was stopten boerenkinderen een hete aardappel in elke jaszak als ze naar school gingen. Zo hielden ze hun handen warm. Op school konden ze deze 'handenwarmer' dan lekker opeten.
  • Een Nederlander gemiddeld per jaar 53 kilo aardappelen eet per persoon. Naast gewone aardappelen eet een Nederlander jaarlijks ook nog gemiddeld 28 kilo aardappelproducten (zoals chips, patat en aardappelzoutjes). Totaal wordt er dus per persoon 81 kilo gegeten. Met die 81 kilo aardappelen kun je wel 10 emmers vullen!

Bron: Aviko